Peminat Cik Lya ~ tQ :)

tunang cara baru n lama ~

< hello semua.dah lunch??
aku nak share satu benda ngan korang.n nak korang renung2kan.haha.perlu ke???
bukan ape nak share la gak cara tunang dulu-dulu kala (zaman2 mak2 kite)..
seharusnye berbeza ngan cara sekarang ni tau..
banyak aspek yang dah lain skang ni...



ni cara dulu-dulu..
duk dalam bilik~tunggu mak belah lelaki masuk~sarungkan cincin kat jari manis belah kanan~salam tangan bakal ibu mertua~hantaran semua masuk kat dalam bilik~pastu amik gambar keliling hantaran~hantaran pon biase2 aje~buah2 ke or bak kate semua makanan je~yang si jejaka tak harus datang tau..kalau nak datang pon tak leh masuk umah si gadis~kene tunggu kat luar je..duk dalam kereta,tunggu berjam..kadang2 sampai leh tertido dalam kereta tu..ye lah nak menunggu perbincangankedua2 belah pihak kan~





(ashraf muslim n tunang nye..sape ek??diana ke?lupe hee)


(zahril adzim + shera ayob)



ni cara sekarang (zaman IT)
dah ade pelamin~tak payah nak jenuh menunggu bakal mertua datang~ade aircond~mertua duk sebelah aje~jejaka datang ngan baju yang sedondon(ala2 nak nikah plak)~sat\rung cincin kat si gadis~si gadis salam cium tangan jejaka tercinta n jejaka tu siap cium dahi (nak nikah ke?)~hantaran vogue2 dah~bukan kek biase dah.cupcake ok~siap ade goodies beg pelbagai~so excited time nak taip ni tau~harus!!~:) lastly,sesi fotografi bersama n dengan family masing2 :)..canopy haruslah panjang lebar sampai menyemak kat umah jiran tetangga~

nampak tak kelainan di situ??
hahhaha..tapi yang sekarang mang bes..meninggalkan kenangan yang tak leh dilupakan :)
dari segi baju semua dah lain kan..dulu kaler putih aje..suci la konon..skang dah berkaler2 dah kan kan :)

tak sabar plak rase nye **GEDIK


1 comment:

Black_roses92 said...

tapi lagi best kalau ikut adat lama. rasa acam special gitu. debar je.. hehe...kita ni cakap macam ada pengalaman plak.. haha..